‘Hakikaten İftihar Edilecek Bir Tablo’
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 47. Olağan Meclis Toplantısı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu’nun katılımıyla oda konferans salonunda gerçekleştirildi.

KMTSO 47. Olağan Meclis Toplantısında, Kahramanmaraş ekonomisi ve bankacılık sektörü değerlendirildi. 

Türkiye’de bankacılık sektörünün gecikmiş alacak ortalamasının yüzde 3,3 civarında olduğunu belirten BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bu oranın Kahramanmaraş’ta 2,6 ile ülke ortalamasının altında olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ın krediye erişiminin önemli bir noktada olduğunu belirten Akben şöyle konuştu: “Maraş ne kadar mevduat toplamış, ne kadar bankaya para yatırmış, ne kadar kredi kullanmış baktığımızda, kredi mevduat rasyosunda Türkiye’de 3. sırada, yani Maraşlı topladığı paradan 3 katına yakın değerde bir daha kredi kullanmış. Bu oranın içerisinde gecikmiş alacak oranının bu kadar düşük olması hakikaten iftihar edilecek bir tablo. Bunu gerçekleştiren sizlersiniz hepinize teşekkür ediyorum. Şimdi bizim yapmamız gereken şu, bu güzel rakamları aramızda temsilcileri olan bankalara bunu anlatmak.  Maraş’ın bu alanda ne kadar borcuna sadık, ödeme kapasitesi ve yatırım düzeyi gelişen, büyüme kapasitesi olan, düzgün bir tüccar kitlesine sahip kent olduğunu Ankara’da iletişim yoluyla bunları anlatabilmek. Bunda bize de düşen bir şey olduğu takdirde seve seve yapıyoruz da, yapmaya da devam edeceğiz.”

16 Nisan’da yapılan referandumda halkın yüksek katılımıyla milli iradenin tecelli ettiğini belirten KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Türkiye’yi güçlü ve yeni büyüme stratejileriyle, bilim, teknoloji, sanayi, istihdam ve tarım alanlarında küresel anlamda daha da güçlendireceğini ifade etti.

Hükümetin son dönemde Eximbank ve KGF kaynakları vasıtasıyla iş dünyasına ve özellikle KOBİ’lere nefes aldırdığına dikkat çeken Zabun, TOBB öncülüğünde, odalar ve borsaların da katıldığı Nefes Kredi Kampanyasında, piyasalarda çok ciddi nakit daralmasının görüldüğünü aktardı. Zabun, ekonominin canlanması anlamında verilen destek ve kredilerin çok yerinde olduğunun kavrandığını söyledi.

Kahramanmaraş’ın son 15 yıllık süreçte, istikrarı ekonomik büyüme adına çok iyi değerlendirdiğine vurgu yapan Zabun, bu dönemde ekonominin 9 kat geliştiğini, özellikle finansal piyasası bakımından önemli büyüme kaydedildiğini ve kredilerde 46 kat, mevduatlarda 52 kat artış sağlandığının altını çizdi.

Kahramanmaraş’ın 2016’da, girişim eğiliminde belli ölçüde azalma olmasıyla birlikte bütün olumsuzluklara rağmen ihracatını yüzde 9 oranında geliştirdiğini kaydeden KMTSO Başkanı Zabun şunları dile getirdi: “Belirli ekonomik göstergeler bazında Kahramanmaraş genelde 20. sıralarda yer alırken, büyük şirketler bakımından 22 şirketiyle 11. sırada yer alarak gerek ekonomik kalkınma gerekse kurumsal şirketlerin çoğalması açısından umut verici bir durumdadır.

Yaşam endeksi ortalamasında 48. sırada olan şehrimiz güvenlik bakımından Türkiye’nin en iyi 4 kenti arasındadır. Buna endüstri kültürünü ilave ettiğimizde yatırımlar için cazibe merkezi niteliğinde olduğunu görmekteyiz. En sanayileşmiş iller listesinde 19. sırada bulunan Kahramanmaraş’ın vizyonu, ilk 10 içerisinde yer alarak geleceğe sağlam adımlar atmaktır. Nitekim 2005 yılından bugüne Kahramanmaraş ekonomik kalkınmada yüksek performans sağlayarak istihdamını 3 kat, ihracatını 4 kat artırmıştır.”

KAHRAMANMARAŞ’A EXIMBANK ŞUBESİ İSTİYORUZ

Kahramanmaraş’ta ihracatı geliştirmek için Eximbank şubesi açılmasını istediklerini kaydeden Zabun şu şekilde konuştu: “Özellikle son dönemde, Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yenilikler iş dünyamızın oldukça ilgisini çekmektedir. İhracatın finansmanı konusunda son dönemde çok önemli yeniliklere imza atan Türk Eximbank’ın Kahramanmaraş gibi ihracatla büyüme potansiyeli yüksek Anadolu şehirlerine sağlayacağı destek, ülkemiz ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Türk Eximbank’ın yeni açılacak şubelerinden birisinin Kahramanmaraş’ta açılarak, sanayi sektörlerimizin ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına ilimiz ihracatçılarına daha fazla imkan tanınmasını arzu ediyoruz.”

Aynı zamanda Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu’nun özel sektöre yönelik programları hakkında sunumlar gerçekleştirildi. (M. SERHAT TOPALCA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.