Hayatı Organ Bağışıyla Kurtuldu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 2 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören 44 yaşındaki Güler Kaya, yapılan organ bağışı sayesinde yaşama tutundu.

Elbistan'da yaşayan Kaya'ya, 2 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedaviye başlayan Kaya'ya, bir yıl sonra diyalize girmesi gerektiği söylendi. Korktuğu için bunu reddeden Kaya, böbrek nakli bekleme listesine kaydoldu.

Kaya'ya iyi haber, hastalığına teşhis konulduktan 2 yıl sonra geldi.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Meryem Büyükbenli’nin ailesi, organ bağışı için ikna edildi. Büyükbenli ile Kaya'nın dokularının uyuştuğunun tespit edilmesi üzerine, ameliyata karar verildi.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İlhami Taner ve Prof. Dr. Mehmet Fatih Yüzbaşıoğlu'nun yaptıkları ameliyatla Kaya'ya böbrek nakli gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanenin yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesinin organlarını bağışlaması sonucu ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, şunları söyledi: "Organ naklinin ardından hastamızın böbrek fonksiyonları iyi durumda en kısa zamanda taburcu etmeyi planlıyoruz. Ameliyatın ardından geçen 5 günlük sürecin ardından hastamız sağlığına kavuştu. Bundan sonra da ek tedaviye ihtiyacı olmadan yaşamını sürdürecek."

Yüzbaşıoğlu, ''Organ bağışı diğer ülkelere göre Türkiye'de çok düşük seviyelerde. Organ bağışı yeterli seviyelerde yapılırsa diyalize giren hasta sayısı azalıp milli ekonomiye de katkısı büyük olacaktır." diye konuştu.

Hastalığını 2 yıl önce öğrendiğini belirten Kaya ise şunları kaydetti: "Rahatsızlığımın sonrasında tedaviye başladık. 1 yıldır doktorlar diyalize girmem gerektiğini söylüyorlar. İlaç tedavisi devam ederken, diyalizin şart olduğunu söylüyorlardı ama ben korkudan hiç girmedim. 8 gün önce hastaneden sabah saat 05.00 sıralarında telefonla aradılar. Hemen Elbistan'dan yola çıktık. Hastaneye gelirken, biraz sevinç biraz korkuyla geldim. Sağlığıma kavuşmam da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.