Bu Çığlığı Duymuyorsak Utanalım: Kardeşim Nerde

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kahramanmaraş Şubesi, Ulu Camii yanında düzenledikleri programda katil Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı katliam ve asimilasyonları protesto etti.

Çin hükümetinin Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine yaptığı asimilasyon ve soykırımı protesto eden AGD Kahramanmaraş Şubesi, gıyabi cenaze kıldı ardından basın açıklaması yaptı.

Basta ABD olmak üzere emperyalist ülkelerin işgallerle, iç savaşlarla zayıf bırakılmış ülkeler üzerindeki baskı ve tahakkümlerini devam ettirdiğini belirten AGD Kahramanmaraş Şube Başkanı Dinçaslan şu şekilde konuştu: “Baskı ve şiddet politikalarının uygulayıcılarından biri de maalesef Çin’dir. Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkeleriyle, Afrika kıtasıyla yaptığı ticarete rağmen, Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik tavrı kabul edilebilir değildir.

Çin 1949 yılından bu yana kontrolü altında bulundurduğu Doğu Türkistan’da Müslümanlara her türlü baskıyı uygulamaktadır. 70 yıldır Çin kontrolü altında bulunan ve yüzölçümü Türkiye’nin iki buçuk katı büyüklükte olan Doğu Türkistan’da Müslümanların durumu içler acısıdır. Çin yönetiminin küresel ekonomik gücü ve boşluk bırakmayan bir diplomasi yürütmesi Doğu Türkistan’la ilgili sağlıklı bilgi almak ve oradaki Müslümanlarla iletişim kurmanın önüne geçmektedir. Dünyanın hiçbir yerinde insanların temel haklarından mahrum bırakılarak, sistematik bir şekilde asimile edilmeye çalışılması kabul edilebilir değildir.

Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin birçok temel haktan mahrum bırakıldığına, katliam, zulüm, işkence ve baskılarla inanç ve düşünce özgürlüklerinin kısıtlandığına, toplama kamplarında tecrit edilmiş bir yaşama zorlandığına, psikolojik ve fiziksel işkencelere maruz kaldıklarına dair haberler canımızı yakmaktadır.”

Hakkın ve adaletin hakim olduğu bir dünya istediklerini aktaran Dinçaslan şunları dile getirdi: “Çin, Müslüman Doğu Türkistan halkının ve Çinli Müslümanların haklı taleplerini susturmak, örtbas etmek ve bu halkların dış dünyayla irtibatlarını kesmek yerine farklı kimliklerin temel hak ve özgürlüklerini yaşabilecekleri zemin oluşturmanın gereklerini yerine getirmelidir.

Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinin Müslüman Doğu Türkistan’ın haklı taleplerin doğrultusunda Çin’e karşı birlikte hareket etmeleri ve her platformda bu konuyu dile getirmeleri Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin seslerine ses katacaktır.

Türkiye Doğu Türkistan meselesinde daha net bir tutum sergilemelidir.

Türkiye’nin Çin ile ticareti Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin temel hak ve özgürlüklerinden daha değerli değildir. Yetkililerimiz, bunu Çin yönetimine en açık şekilde hissettirmelidir.” (MEHMET SERHAT TOPALCA)

AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.