Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, firik satışı yapan esnaflara mevzuat hakkında bilgi verildi.
Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Cihan Eroğlu, firik satışlarıyla ilgili kesinlikle taviz verilmeyecek 2 konuya vurgu yaptı.
Eroğlu, firiğin açıkta satışının yapılmasının ve kayıtsız işletmeden gelen gıda maddesinin satışının ilgili mevzuata göre yasak olduğunun altını çizdi.
İlk etapta irsaliye faturasının ve kapalı bir ortamda satış yapılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Eroğlu: “Biz burada kimseyi tehdit etmiyoruz, yanlış anlaşılmasın, mevzuatımız açısından bilgilendirme çalışması yapıyoruz.” dedi.
Şehrin birçok yerinde ruhsatsız ve hijyenik olmayan ortamlarda firik satışı yapıldığına dikkat çeken Kahramanmaraş Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Burada da bizim esnafımız mağdur olmasın diye, bizim esnafımızdan da dışarıda satan var. Firik havalı yeri sevdiğinden dolayı kapalı yerlerde satılmıyor. Tarım İl Müdürlüğü de hijyenik olmadığı için buna müsaade etmiyor. Bundan dolayı esnafımızı uyarmak amaçlı bilgilendirme toplantı yapıyoruz. Esnafımızın cezai duruma düşmemesi için uyarı yapılıyor. Tüm üyelerimize duyuruyorum, sakın ola dışarıda firik satmayın çünkü Tarım İl Müdürlüğü’nün müsaadesi olmayacak cezai işlem yapılacaktır.”
“İSTERSEN ALTIN KAPLAMALI CAMEKANA KOY, SATIŞI YASAK”
Kaydı olmadan üretim yapan işletmelerde firik alınmasının kesinlikle yasak olduğuna vurgu yapan Gıda Şube Müdürü Cihan Eroğlu şunları dile getirdi: “Evde yapılmış veya Hasan Amcanın, Fadime Teyzenin yapmış olduğu firiği getirip burada Trabzon Caddesinde, Azerbaycan Bulvarında, istersen altın kaplamalı camekana koy, satışı yasak. Kayıtsız işletmeden gelmiş olan bir gıda maddesinin satışı ilgili mevzuata göre yasak. Siz çok güvenebilirsiniz, çok iyi diyebilirsiniz, kendiniz kendi evinize yapabilirsiniz bunu kendiniz yiyeceksiniz. Ticarete konu ettiğiniz an ilgili mevzuat, 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı gıda ve yem kanunu çerçevesinde bu tür gıda maddesi üreten piyasaya sunan işletmelerin kayıt olması gerekiyor. Kayıttaki gerekçemiz nedir, bizim kontrolümüzden geçmiş olması. Yani tüketici diyor ki, evet yetkili otorite tarım teşkilatı bunu kontrol etmiştir, uygun görmüştür ve kontrolleri devam etmektedir ve biz de bunu güvenerek tüketebiliriz. Bunun adı gıda güvenliği.”
“BU ÜRÜNÜN AÇIKTA SATIŞI, KALDIRIMDA SATIŞI UYGUN DEĞİL”
Firik satışı yapan esnafların dışarıda, kaldırımda firik bulundurmaması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu şunları ifade etti: “Bu ürünün açıkta satışı, kaldırımda satışı uygun değil. En azından görsellik sağlanması açısından camekan içerisinde satışının yapılması, burada kısmen de olsa tozu, egzoz dumanını, diğer dış etkenleri engellemiş olacağız. İnsanların orada firik satışının yapıldığını görmesi adına işletmeninizin önüne, ağaca bir tane boş çiğ asabilirsiniz. Ama dolu çiğleri açıkta bıraktığınız takdirde biz ilgili mevzuat çerçevesinde gereğinin yapmak durumundayız.
AÇIKTA SATIŞ YAPMAYACAĞIZ, KAYDI OLMAYAN ÜRÜNÜN TİCARETİNİ YAPMAYACAĞIZ
Gıda Şube Müdürü Cihan Eroğlu: “Aldığınız yerlerde mutlak suretle irsaliye faturalarınızın olması gerekiyor. Burada 2 önemli husus var, birincisi hiçbir suretle açıkta satış yapmayacağız, sunum yapmayacağız. İkincisi izlenebilirliği olmayan, kaydı olmayan hiçbir ürünü ticarete konu etmeyeceğiz. Bunları ilgili mevzuatımız çerçevesinde biz yaptırmamak durumundayız. Biz burada kimseyi tehdit etmiyoruz, yanlış anlaşılmasın, mevzuatımız açısından bilgilendirme çalışması yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte gıda güvenliği tesis etmek adına sizlerle beraber, elbirliğiyle, iş birliğiyle hep birlikte bunu Kahramanmaraş’a yakışır bir şekilde olması noktasında gerekli katkıyı sağlayacağınızı düşünüyorum.” diyerek sözlerini bitirdi. (MARAŞ AKTİF)