Buluntu, 30 milyar dolarlık ticari hacmi ve yaklaşık 200 bin çalışana sahip kentin yeniden üretime başlaması için 5084 sayılı teşvik yasasına ihtiyaç duyduklarını belirtirken, kredi ve çeklerle ilgili de yapılandırma yapılması ve kredi imkanlarının tanınması gerektiğini söyledi.
Buluntu, "Sanayi kenti Kahramanmaraş'ın üretimsel faaliyetlere geçmemesi halinde Türkiye ekonomisinin yüzde 10'u etkilenir. "dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, sanayi sektörüne büyük darbe vurdu. Türkiye'nin çelik, bakır mutfak sektörünün yüzde 70'ni, tekstil sektörünün yüzde 55'ini tek başına karşılayan Kahramanmaraş, yaklaşık 200 bin kişiye de istihdam alanı sağlıyor.
12 bin kayıtlı üyesi bulunan, 29 bin esnafa da hamilik görevi yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın hizmet verdiği bina da depremde büyük hasar gördü.
Ticaret Borsası'na ait binada üyelerine hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, kentin yeniden ayağa kaldırılması için çağrıda bulundu.
'İŞ GÜCÜMÜZÜ KAYBEDİYORUZ'
Başkan Buluntu, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın sanayi kenti olması nedeniyle diğer şehirlerden farklı özelliğe sahip olduğunu söyledi. Demirören Haber Ajansı'na(DHA) açıklamalarda bulunan Buluntu, Kahramanmaraş'ta 5 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu belirterek, "Tekstil, demir, çelik, bakır ve mutfak eşyalarında Türkiye için önemli bir yere sahibiz. Tabi bu tesislerimizin yüzde 90'nın da çok ciddi ağır hasarlar var ve sınıflandırdığımız zaman da 29'bine yakın esnaf grubumuz var. Bu esnaflarımızın bir çoğunun işyerleri çöktü ve çok büyük ağır hasarlar aldı. Bu esnaflarımızın durumu perişan. Ayrıca küçük ve orta ölçekli sanayi dediğimiz ve bunların içerisinde de çelik ve mutfak malzemeleri üreten, bizim zanatkar dediğimiz bakır ve aleminyoncuların olduğu bir grup da vardı. Yaklaşık 2 bin 500 işyerinden bin 200'ü ağır hasarlı ve yıkılmış vaziyette. Bu bölgede ise çalışan yaklaşık 12 bin istihdamımız vardı. Biz bunların çoğunluğunu kaybetmek üzereyiz. Çünkü burada bir çok nitelikli işgücü, yer bulamadıkları için başka şehirlere dağru gidiyor." dedi.
Buluntu, 5 Organize Sanayi Bölgesi içinde de büyük sıkıntıların olduğunu belirtti. Çok ciddi ağır yıkım ve hasarların bulunduğunu ifade eden Buluntu, "Özellikle makina hasarlarımız çok fazla ve biz şu an üretimlerimizin tamamını kaybetmiş durumdayız. Aynı zamanda tekstilde bizim nitelikli olarak yetiştirdiğimiz 50 bine yakın çalışanımız vardı ve diğer gruplarla birlikte istihdam sayımız 200 bindi. Şu an baktığımızda nitelikli iş gücümüzün yüzde 90'nına yakınını kaybetmiş durumdayız." diye konuştu.
'NÜFUS AZALIYOR'
Kahramanmaraş nüfusunun 1 milyon 100 bin civarında olduğunu, ancak depremden sonra bu sayının kent merkezinde100 binlere düşmüş olabileceğini anlatan Başkan Buluntu, bir an önce acil eylem planlarının açıklanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
'6. BÖLGE TEŞVİKLERİ YENİDEN REVİZE EDİLMELİ'
"Paketler açıklanıyor mu? Evet açıklanıyor. Çevre Şehircilik ve Sanayi Bakanlığımızla birçok toplantı yaptık. Bu sanayi tesislerinin durumunu kendisi de bizzat gördü ve akabinde gittikten sonra da sanayi tesislerinin yeri ve çözümleri ile alakalı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Sanayi Bakanlığına birçok yetkiler verildi. Bununla da hız kazandırıldı. Bunlardan memnunuz. Bu arada Kahramanmaraş ve diğer deprem bölgeleri 6. bölge teşvik kapsamına alındı. Ama orada şöyle bir sıkıntımız var. Bu 6. bölge teşvikleri yeni yapılacak yatırımlar için geçerli. Şimdi Kahramanmaraş'ta bine yakın sanayi kuruluşumuz var. Ve ilk bin içinde de resmi 29 kuruluşumuz var. Ama gayriresmi 40-50'nin üzerinde firmamız var. Kahramanmaraş gerçekten çok büyük bir sanayi kenti. Bizim önce bine yakın sanayi kuruluşunu ayağa kaldırmamız lazım. Biz bunu sanayi bakanımıza da ilettik. Bu 6. bölge tevşviklerinin bir an önce mevcut sanayi tesislerini kapsayacak şekilde tekrar revize edilmesi lazım."
'5084 TEŞVİK YASASINA İHTİYAÇ DUYUYORUZ'
Kentin yeniden üretime başlaması için 5084 sayılı teşvik yasasına ihtiyaç duyduklarını kaydeden Buluntu, "Biz hep 5084 sayılı teşvik yasasını istedik. Burda ne demek istiyoruz. Kahramanmarış 2004 yılında 5084 sayılı teşvik yasasından aldığı desteklerle beraber büyük bir sanayi kenti oldu. Kahramanmaraş 5084 sayılı teşvik yasasını iyi biliyor. Bir an önce kahramanmaraş ve diğer ilçelerin bir an önce bu teşvik yasasına alınmasını istiyoruz." dedi.
'EKONOMİ YÜZDE 10 ETKİLENİR'
Kredi ve çeklerle ilgili de yeni yapılandırmalara ihtiyaç duyduklarını anlatan Buluntu: "Kredi borçları var, bunların bir an önce yapılandırılması lazım. İkincisi bu sanayi tesislerine yeniden bir kredi imkanı sağlanması lazım. 6 Nisan'da daha da önemlisi çek takasları yeniden açılacak. Şimdi burdaki sanayi kuruluşlarından hiç birinin bu çekleri ödeme kabiliyeti yok. Bunlarla ilgilili de acil bir yapılandırma gerekiyor. Biz 2022 yılını 1.5 milyar dolar ihracatla kapattık. Ama Kahramanmaraş'ın kendi dönen iç hacmi 30 milyar doların üzerinde Yani bu çekleri ödüyemiyerek bir çok vilayetteki insanları da mağdur etmiş olacağız. Dolayısıyla biz bunlarla ilgili de acil çözüm ve eylem planı bekliyoruz. Ve gelen tüm bakanlarımıza tüm bürokratlarımazı bunlarla ilgili raporlarımızı sunduk. İnşallah bunlar kısa sürede çözümlenir ve Kahramanmaraşı biz tekrar üretim üssü haline getireceğiz. Eğer biz kenti tekrar üretimsel olarak ayağa kaldıramazsak, kahramanmaraşın 40-50 yılda elde ettiğ kazanımları kaybedecek. 30 milyar dolar işlem hacmi olan ve deprem bölgeleri ile de çok yakın ticaret faaliyetleri bulunan sanayi kenti Kahramanmaraş'ın üretimsel faliyetlere geçmemesi halinde Türkiye ekonomisinin yüzde 10'u etkilenecektir. Çünkü Kahramanmarış diğer şehirlerden farklı bir özelliğe sahip. Hatay bizden fazla yıkıma ve hasara uğramış. Ama bir sanayi kenti değil. Tabi orası tarihi ve kültür başkent ve çok özel çalışılması lazım. Fakat Kahramanmaraş deprem bölgeleri içiresindeki en büyük sanayi kentidir ve ağır hasara uğramış bir kenttir. Kahramanmaraş'a çok özel bir parantez açılması lazım. özellikle finansal noktalarda çok ciddi desteklenmesi lazım.” dedi.