Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Besi TDİOSB), Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Sera TDİOSB) ile Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Gıda İhtisas OSB) kuruluşlarının tamamlanmasına yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte 10 bin kişiye istihdam olanağı sağlanırken, şehrin ekonomik kalkınmasına ve marka şehir olmasına katkıda bulunulacak.
Besi TDİOSB
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin proje sahibi olduğu Besi TDİOSB, Kahramanmaraş Valiliği ile Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığında, 4 bin dekar alanda hayata geçirilecek. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine kurulacak TDİOSB ile 300 işletme ve toplam 60 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olacak. Besi TDİOSB bünyesinde ayrıca yem fabrikası, biyogaz tesisi, mezbaha ve deri işleme tesisleri bulunacak. Bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesiyle bölgede yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 07.05.2020 tarihinde onaylandı.
Sera TDİOSB
İlimizin Dulkadiroğlu ilçesinde yaklaşık bin 700 dekar alan üzerine kurulması planlanan ve örtü altı tarım alanında faaliyet gösterecek olan Sera TDİOSB Fizibilite Raporu Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle tamamlandı. Sera TDİOSB ile bitkisel üretimin ve buna bağlı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi ve rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte modern üretim teknikleri kullanılarak elde edilecek ürünlerin işlenmesi, muhafaza edilmesi ve pazarlanması sağlanacak. Ayrıca, sürdürülebilir, uygun ve kaliteli hammaddenin temin edilerek tarım-sanayi entegrasyonu geliştirilecek ve ilimizin tarımsal ihracat kapasitesi arttırılacak. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen Sera TDİOSB çalışmaları kapsamında kurum görüşleri alındı, proje ortaklık yapısı için görüşmeler yapılıyor.
Gıda İhtisas OSB
Gıda alanında faaliyet gösterecek olan Gıda İhtisas OSB, ilimizin önde gelen gıda ürünlerinden dondurma, biber, tarhana, şıra ve unlu mamuller ile diğer gıda ürünleri üreten sanayicileri bir araya getirecek. Türkoğlu ilçesi Çobantepe Mahallesi Ömerağa mevkiinde yaklaşık bin 200 dekar alan üzerine kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB’nin ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 09.01.2020 tarihinde onaylandı. Kuruculuğunu Büyükşehir Belediyesinin üstlendiği Gıda İhtisas OSB’nin ortaklık yapısına dahil olmak için ilgili kurum ve kuruluşlar yoğun ilgi gösteriyor.