Akif’in Tasavvufi ve Edebi Kişiliği Anlatıldı

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü KSÜ İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Kahveci yaptı. Panelde konuşmacı olarak KSÜ İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Farsakoğlu Eroğlu ve Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri, İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Baz yer aldı.

Mehmet Akif Ersoy’un edebi kişiliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Farsakoğlu Eroğlu, “Mehmet Akif Ersoy, hem sorunu hem de çözümü şiiriyle ortaya koyan büyük bir dava adamıdır.” ifadelerini kullandı. Akif’in yetiştiği ortam ve o gün ülkenin içinde bulunduğu durumların Akif’in yaşamına etkilerine ilişkin bilgiler veren Eroğlu, Akif’in edebiyatından daha önemli olanın örnek yaşamı ve halkın sorunlarını dert edinen dava insanı yönünün olduğuna vurgu yaptı.

Doç. Dr. İbrahim Baz ise Akif’in tasavvufi yönüne ilişkin bilgiler vererek vatan için bedel ödeyen biri ve vatan için ödenen bedellerden biri olduğunu söyledi. Akif’in sufi bir yönü olmasına karşın tarikat ehli olmadığını ifade eden Baz, ülkenin içinde bulunduğu durumun Akif’in şiir dilini büyük ölçüde etkilediğini belirterek: “Akif’i anlamak bu vatanı anlamaktır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.