KASKİ Genel Müdürü Uzunlar Noktayı Koydu

KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar, Pınarbaşı’nda düzenlediği programda, hem 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı hem de bir süredir gündemde yer alan içme suyuyla ilgili iddialara açıklık getirdi.

Kentin gündeminde yer alan kirli su iddialarıyla ilgili söylentilerin doğru olmadığını açıklayan Uzunlar, eski olan içme suyu şebekesinin de yenilendiğini aktardı. Şu ana kadar 2 bin 600 kilometre yenileme ve ilave yapıldığını söyleyen Uzunlar, eski hatların iptal edildiğini dile getirdi.

2014 yılından beri yaşanan kuraklıktan en çok etkilenen iller arasında Kahramanmaraş’ın da bulunduğuna dikkat çeken Genel Müdür Uzunlar, kentin bu konuda sıkıntı yaşamadığını kaydetti.

Kahramanmaraş’ta bulunan içme suyu şebekesinin Türkiye’de bulunanlarla aynı olduğunu ifade eden Uzunlar: “ Eski, 1960’lı yıllardan kalan pik borular dahil, açp boru, pvc boru, çelik boru ve hdpe borular var. Bu konuyla ilgili biz KASKİ kurulduktan bu yana döşediğimiz toplam içme suyu şebekesi sadece 2 bin 600 kilometre. Yani içme suyu şebekesi olarak 2 bin 600 kilometre hem yenileme hem ilave sürekli yapılıyor. O konuda da durmak yok, sürekli yenileniyor. Eski hatlar iptal ediliyor ve bu konuyla ilgili çalışmalarımız tabi böyle kısa sürede bitecek durumda değil ama çalışmalarımız bu yönde devam ediyor.” dedi.  

“BİRİNCİ SINIF İÇME SUYU NİTELİĞİNDE, SON DERECE SAĞLIKLI”

İçme suyunun yüzde 80’nin Karasu kaynakları ve Pınarbaşı kaynaklarından karşılandığını ifade eden Uzunlar, gelen suların doğal ortamdan çıktığını ve doğru şebekelere gittiğini söyledi. Uzunlar,“Bu anlamda da el değmeden içme suyu şebekesi olarak musluklardan akıyor. Bu Memba su kaynaklarının dışında Ayvalı Arıtma Tesisinde arıtılarak kısmi olarak şehrimize verdiğimiz Ayvalı içme suyumuz var. Bu içme suyu kaynaklarının tamamı şebekelerde, depolarda sürekli kontrol ediliyor, ölçümler, analizler yapılıyor, klor ölçümleri yapılıyor. Bizim günlük sürekli 7/24 yaptığımız tespitlere göre suların analizleri gayet güzel, birinci sınıf içme suyu niteliğinde, son derece sağlıklı. Şunu da iddia edebiliriz Türkiye’de şehir merkezi nüfusunun çoğunun kaynak suyu içen böyle bir il daha ben bilmiyorum. Yani yüzde 90’a yakın memba suyu verilmiş oluyor. Dolayısıyla bizim kimyager arkadaşlarımız var, üç bölgede laboratuarımız var. Biri Elbistan’da, biri Pazarcık’ta diğeri de merkezde. Bu arıtma tesislerinin ve kaynak sularının tamamı 7/24 kontrol ediliyor. ALO 185 aracılığı ile adrese dayalı ihbar olduğu zaman ekiplerimiz anında adrese gidip ölçümleri yapıyor, bilgilendiriliyor ve varsa sorun tespit ediliyor. Bu konuda zaten çok ciddi anlamda da bulanıklık yâda kirlilik ihbarı almıyoruz.” dedi.

 “ŞEBEKEYE VERDİĞİMİZ SUYUN KALİTESİ NOKTASINDA ÇOK RAHATIZ”

Suların denetlemesini sadece KASKİ’nin yapmadığını, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde birimlerinde destek olduğunu söyleyen Uzunlar, şunları kaydetti: “Biz suların kalitesini ya da sağlıklı olması için kontrolleri sadece KASKİ olarak kendimiz yapmıyoruz. Aynı zamanda Sağlık İl Müdürlüğü bünyesindeki  birimlerde bizden bağımsız olarak aynı şekilde kontrol ve analizleri yapıyorlar. Bu çerçevede şebekeye verdiğimiz suyun kalitesi noktasında çok rahatız. Zaman zaman sularda bulanmalar olabiliyor ama biz gidip incelediğimizde bazı sitelerin depolarında temizlenmediğini için kirlilik tespit ediyoruz. Abone bağlantıları çok eski oluyor, galvanizli çürümüş oluyor. Zaman zaman su kesilmelerden sonra bulanıklık oluyor. İçme suyu şebekesindeki arızalardan dolayı zaman zaman bulanıklık oluyor. Bu geçicidir. KASKİ’nin verdiği içme suyunun sağlıklı olmadığı anlamına gelmiyor. Bulanıkken içilmez ama biz suyu temiz veriyoruz. Bu tür arizi ve geçici durumlardan dolayı bulanıklık oluyor. Aynı zamanda biz özel hastaneler ve Kamu hastaneleri olsun sürekli iş birliği içerisindeyiz. Geçenlerde, ciddi bir bilgi kirliliğinden kaynaklanan sağlık sorununun yaşandığı, hastaların yoğun şekilde hasta ile dolduğu şeklinde haberler oldu. Kendimde dahil ekiplerimiz sürekli hastaneleri gezdi. Sağlık İl Müdürlüğü ile görüştük herhangi bir salgın olmadığını, hasta sayısının da mevsimsel olarak normal olduğunu ve ortamdan, mevsimden  kaynaklandığı şeklinde açıklamalar oldu. Bizim de görüşmelerimiz o yöndeydi. Hamd olsun sudan kaynaklı bir sebepten dolayı yoğun bir hasta denildiği gibi biz tespit edemedik.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.